Blog

Van conflict naar winst

Vanaf half december tot nu toe lees ik vooral content over een terugblik op 2023 en het voornemen voor 2024. Dat is natuurlijk niet gek: het (opnieuw) stellen van doelen, ambities en wensen werkt! Ik pleit er dan ook voor om in januari met je eigen team nogmaals ‘oudjaar’ te vieren en met elkaar terug te kijken, voorruit te blikken en doelen te stellen. 

Binnen onze leiderschaps- en ontwikkeltrajecten zien we dat binnen bijna alle teams er een grote behoefte is aan het kunnen vertrouwen op elkaar en van elkaar op aan kunnen. En zeg nou zelf dat is toch het beste voornemen dat je met elkaar kunt maken: ‘We gaan met elkaar voor het beste resultaat en daar hebben we elkaar voor nodig!’ 

Om die basis van vertrouwen te creëren moet het misschien eerst eens even goed knallen, moet er misschien eerst een conflict uitgesproken worden, moet je überhaupt collega’s durven aanspreken. Gebeurt dat niet dan weet je zeker dat het voornemen ‘schouder aan schouder voor het beste resultaat’ aan het eind van 2024 niet positief beoordeeld wordt.  

Een conflict, elkaar aanspreken op gedrag is namelijk zinvol als je dit met het juiste doel voor ogen ingaat. Uit onderzoek blijkt echter dat we lastige gesprekken uitstellen omdat je de werkrelatie goed wil houden, omdat je de ander niet wil kwetsen en je niet goed weet hoe een gesprek uitpakt. Om ervoor te zorgen dat ondanks deze belemmerende gedachten, het een waardevol gesprek wordt en dat ‘conflicten’ zinvol en misschien wel noodzakelijk zijn op de werkvloer, is het nodig dat je je bewust wordt van je eigen patronen, je eigen conflictstijl en de manier waarop je daarin flexibel kunt zijn.

Ben jij nieuwsgierig hoe je dit het beste kan aanpakken? Wil jij binnen je team bijdragen aan een open cultuur, prettige samenwerking en het bereiken van het beste teamresultaat in 2024? Kijk dan eens naar onze training Conflicthantering en mentale weerbaarheid of plan een contactmomentje in om te onderzoeken hoe we jou of jouw team hierin kunnen ondersteunen.

Van conflict naar winst