Blog

Mindfulness, to be or not to be

TO BE OR NOT TE BE

Mindfulness is populair, mindfulness is hot, maar mindfulness is niet nieuw! Al in de 13e eeuw schreef de dichter Rumi: “Vandaag worden we, net als alle andere dagen, leeg en angstig wakker. Maar voor je de lade van je hersenen opent, luister je beter naar de muziek van je hart.” Dat is waar mindfulness om gaat. Het is een methode die je leert om te gaan met dingen en (met soms pijnlijke) ervaringen. Het is een methode die leidt tot bewuste aandacht voor jezelf.

Dat doe je door bewust aandacht te besteden aan wat je doet. Dat is altijd en overal mogelijk. Het is dus niet nodig dat je hiervoor op een kleedje gaat mediteren. Het gaat om er gewoon te zijn. Dat kan overal, op weg naar je werk, in de metro, tijdens een vergadering: adem diep in, zet je voeten op de grond, merk bewust op hoe iets voelt, ruikt en eruit ziet.

“In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just Being.” – Eckhart Tolle.

Het er gewoon zijn is tegelijkertijd de grootste uitdaging in ons dagelijkse leven. We leven immers in een ‘informatiewereld’. We zijn continue verbonden en in contact met anderen. We pakken om te ontspannen onze tablet of smartphone en kunnen een leven zonder niet voorstellen. Juist daarom is aandacht voor het er gewoon zijn zo lastig. Leven in sneltreinvaart en nooit eens drukken op de pauzeknop is echter niet zonder gevolgen. Meer dan ooit komen we in een burn-out terecht, hebben we te maken met depressies en voelen we ons eenzaam.

Mindfulness is geen oplossing voor alle problemen, maar het kan ons wel degelijk helpen om te vertragen. Vertragen om weer vooruit te kunnen.

Critici doen vaak wat lacherig en zetten vraagtekens bij het effect van ‘ademhalen’ en ‘zijn’ als oplossing. Eenmaal toch over de streep getrokken, ervaren ze hoe krachtig het is om je je meerbewust te zijn van je ademhaling. Je adem brengt je naar het hier en nu en zorgt ervoor je lichaam en geest tot rust te brengen en opkomende gedachten en gevoelens nader te beschouwen.Dat is meteen de volgende over-de-streep-trekker. Door gedachten en gevoelens te objectiveren ervaar je dat je je gedachten en gevoelens niet bent. Je kunt ervoor kiezen om er gehoor aan te geven, maar je kunt ze ook naast je neerleggen of ze minder serieus nemen.

“ Zelf het kleinste moment van stilte is een manier om in het heden te komen en tevens een manier van verder gaan.” – Jon Kabat- Zinn.

Natuurlijk zijn er tal van excuses om mindfulness aan je voorbij te laten gaan. Er zijn echter voldoende redenen om het gewoon eens te proberen en te ervaren. Onderzoek wijst namelijk uit dat Mindfulness leidt tot betere prestaties, je stressbestendiger maakt, ervoor zorgt dat je beter slaapt en je gelukkiger maakt.

Mindfulness, to be or not to be